28 Nis 2014

Engellilerin EKPSS sinavi 81 İlde Yapıldı

Engelli memur adaylarına yönelik düzenlenen Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) 27 Nisan 2014 Pazar günü yapıldı. EKPSS, 81 il merkezinde saat 10.00'da başladı ve 60 dakika sürdü. Adaylara 60 soru yöneltildi ve sınav tek oturumda gerçekleştirildi.

Sınav başvuruları Şubat ayı sonunda alındı ve 66 bine yakın başvuru oldu. Sınava en az lise mezunu olanlar veya sınavın geçerlilik süresi içerisinde mezun olabilecek durumda olan adaylar başvurmuş oldu. Sınavın aday başına 100 TL olan maliyetinin 75 TL’si Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca karşılandı.

Sınav engel gruplarına, öğrenim düzeylerine, engellilerin algılama ve öğrenme yeteneklerine göre yapıldı. Buna göre adaylara engeline göre ek süre, büyük puntolu soru kitapçığı veya okuyucu ve işaretleyici yardımı sağlandı. Görme engellilere grafik ve şekilli sorular sorulmazken, zihinsel engelliler gibi daha dezavantajlı adaylara ise ayrı soru tipleri soruldu.

Adaylar Sınav Sonuçlarını Nasıl Öğrenecek?
Sınav ve yerleştirme sonuçları, adayların adreslerine postalanmayacak. Adaylar sınav ve yerleştirme sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin İnternet adresinden öğrenebilecek. Sınavın sonuçları, yapıldığı tarihten itibaren iki yıl süreyle geçerli olacak.

Bu Yılki Sınavda Ne Değişti?

Bu yıl yapılan yönetmelik değişikliği ile eski adı ÖMSS olan sınav EKPSS olarak değiştirildi. Yani, özürlü kelimesi yerine ‘engelli’ kelimesi kullanıldı. Ayrıca daha önce bu sınavla sadece memur alınabilirken, yeni düzenleme ile kamuya engelli işçi alınması için de bu sınav geçerli olacak. Böylece kamudaki işçi alımları için de fırsat eşitliği yaratılmış oldu. Böylece sınavın sonuçları kamu kurum ve kuruluşlarına hem memur hem de işçi statüsünde engelli personel alımlarında kullanılacak.

Sınav Mekânlarının Erişilebilirliği Sağlandı

Sınavda engelli adayların en iyi şartlarda sınava girebilmelerini sağlamaya yönelik planlamalar ve alınan önlemler, sorumlu ve ilgili kurum ve kuruluşların koordinasyonunda hayata geçirildi. Tekerlekli sandalye kullanıcısı adayların erişilebilirliğine uygun sınav merkezlerinde sınava girmesi sağlandı. Ayrıca Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüklerinin koordinasyonunda 81 ilde sınava başvuran tekerlekli sandalye kullanıcısı adaylardan talep edenlerin sınav merkezlerine ve sınav sonrası evlerine ulaşımları sağlandı.

İstanbul'da 2014 EKPSS'ye girecek adaylar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle evlerinden alınarak araçlarla sınav yerlerine götürüldü.

Sınava başvuru esnasında "sınava gitmek için araç ihtiyacı olup olmadığı" yönündeki soruya "ihtiyacım var" şeklinde cevap verenler için özel araçlar tahsis edildi. Evlerinden alınarak sınav yerlerine götürülen adaylara, görevliler araçlara inip binerken yardımcı oldu. Uygulamanın ulaşımlarını kolaylaştırdığını dile getiren adaylar, görevlilere ve emeği geçenlere teşekkür etti.

“Sınav için 27 farklı kitapçık oluşturuldu”

Sınavdan önce basın mensuplarına açıklama yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, bu sınavın engelli kamu personeli alımı için düzenlenen ikinci sınav olduğunu belirtti.

Bu sınav için ÖSYM ile birlikte çok yoğun çalışma yürüttüklerini ve ÖSYM tarafından 27 farklı kitapçık oluşturulduğunu dile getiren Çiftçi, farklı engellilik durumlarına göre adaylara özel soru hazırlandığını, farklı soru yöntemleri belirlendiğini ifade etti.

Çiftçi, görme engellilere durumlarına göre 16-18 puntolu soru kâğıtları hazırlandığını, geometri gibi şekil soruların çıkarıldığını, bu kişilerin yanlarına okuyucu ve işaretleyici desteği alabildiğini, işitme engelliler durumlarına göre basitleştirilmiş ve kısa sorular hazırlandığını, psikiyatrik tanılı adaylara salonlarda tek başlarına sınava girme imkanı sağlandığını, elini kullanamayanlar için işaretleyici desteği sağlandığını anlattı.

“Bu Sınav Artık İşçi Alımlarında da Kullanılacak”

Farklı engel durumlarına göre farklı uygulamaların 27 kitapçıkla sunulduğunu aktaran Çiftçi, sınav için Türkiye genelinde 808 binada 11 bin 221 sınıf oluşturulduğu bildirdi.

Çiftçi, "Sınavın, kamuda boş kontenjanların doldurulması için yoğun bir şekilde kullanılacağını öngörüyoruz. Yönetmelikteki değişiklikle bu sınavla sadece memur değil, aynı zamanda kamuya işçi de alınacak. Bu çok önemli bir aşama. Burada 10 binlere yaklaşan rakamlardaki kontenjanların engelli arkadaşlarımızla doldurulmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Kura Başvuruları Ne Zaman?

Lise mezunu olamayan engelli bireyler Kura ile yerleşebilecektir. Kura ile yerleştirme için ayrıca başvuru yapılması gerekiyor. 2014 Kura başvuruları 12-23 Mayıs 2014 tarihleri arasında alınacaktır. Kuraya; ilkokul/ortaokul/ilköğretim ile özel eğitim iş uygulama merkezi veya okulu mezunu olan veya EKPSS’nin geçerlik süresi içinde mezun olabilecek durumda olan engelli adaylar başvuracaklardır.

kaynak: eyh.gov.tr

27 Nis 2014

EKPSS sınav sonuçları ne zaman belli olacak

27 Nisan 2014'te yapılan ekpss sınav sonuçları ne zaman açıklanacak? 

Cevap:27 Nisan 2014'te yapılan EKPSS sınav sonuçları en geç 30 gün içinde açıklanması gerekiyor. Zira 2012'de yapılan ÖMSS tam 30 gün sonra açıklanmıştı. 

EKPSS'nin geç açıklanması nedeni olarak sınavın engellilerle yönelik olmasından dolayı sınav kitapçıklarının farklı hazırlanması ve bu kitapçıkların değerlendirilmesinin biraz daha zaman alması olarak düşünebiliriz.

24 Nis 2014

EKPSS Deneme Sınavı - Lise Düzeyi - 2014/2

Sınavın Adı: EKPSS (ortaöğretim)Lise Deneme Sınavı
Eğitim Seviyesi: Lise
Engelli Grubu: Genel Engelliler
Sınav Tarih ve Saati: 24 Nisan 2014 (Perşembe) Saat: 21:00 başlayıp 22:00'da son bulacaktır.
Sınav Süresi : 60 Dakika
Amaç: Engelli memur adaylarını EKPSS sınavına hazırlamak
Hazırlayan: Muteber
Sorular sınav başladığında bu konu altına eklenecektir.
Cevap anahtarı Saat 22:10'den sonra cevap anahtarı verilecektir.
Cevaplarınızı bir yere not alınız.
Ufak tefek eksikliklerimiz olabilir bu konuda anlayışınızı bekliyoruz.
Herkese Başarılar dilerim.



EKPSS Deneme Sınavı - Lise Düzeyi - 2014/2 Sınavı Soruları

Türkçe

1. “Bir cümlede aynı ekleri alan kelimelerin peş peşe sıralanması  bir anlatım kusurudur.”  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya örnek olabilecek bir anlatım kusuru vardır?  
A)  Akıl kendine ait bir yerdedir ve orada cehennemi cennete ya da cenneti cehenneme çevirebilir.  
B)İyi ya da kötü bir şey yoktur sadece düşünce onu öyle yapar.  
C)Şu anki eğitim sistemimiz tek tip insan yetiştirmektedir.  
D)Yıllardır yaşadığım ve çok sevdiğim bu şehri, Adana’yı, bırakıp İstanbul’a  gideceğim. 
E)Sokağa çıkıp biraz gezip arkadaşlarımla sohbet  edip sonra eve gelip yattım.  

2. Nice büyük yazarların en önemli yapıtları başlangıçta geri çevrilmişti. Ama bu yapıtlar, zaferi kazanıp bugün aranan kaynak kitaplar arasına girmeyi başardılar. Bu yapıt da bugün için benzerleri arasında gerilere itilebilir; ama sağlam, özgün bir sanat ürünüyse sonunda hak ettiği değeri bulur.

Bu parçada geçen “gerilere itilmek” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? 
A) İlgi görmemek 
B) Aday gösterilmemek 
C) Örnek alınmamak
D) Gerçeği yansıtmamak 
E) Bilimsel olmamak

3. Gazeteci olarak, aldığınız haber sizi ne kadar üzerse üzsün, günlük işlerinizi yapmaktan kaçamazsınız. Yine haberleri hazırlayacak, yine sayfaları düzenleyecek, acının üstüne çıkarak işinizi yapacaksınız, yapmak zorundasınız.
Bu parçada geçen “acının üstüne çıkmak” sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir? 
A) Acısını unutturacak işlerle uğraşmak 
B) İşini severek yaptığını göstermek 
C) Üzüntüsünü yenerek görevini sürdürmek 
D) Özel yaşamından söz etmemek 
E) Olayların iyi yönlerini görmeye çalışmak

4. Aşağıdaki altı çizili sözlerden hangisi anlamca ötekilerden farklıdır? 
A) Yapılan bir araştırmaya göre eğitime ayrılan paranın yaklaşık dört katı, kazanç olarak ekonomiye geri dönmektedir. 
B) Araştırmalar göstermiştir ki eğitim süresini bir yıl artırmak, maliyetinin hemen hemen üç katı bir kazanç sağlamaktadır. 
C) Eğitim düzeyi yükseldikçe, çalışan bireyin verimliliği neredeyse yüzde on artmaktadır. 
D) Az gelişmiş ülkelerin çoğunda ulusal gelirin aşağı yukarı yüzde beşi eğitime ayrılmaktadır. 
E) Aynı işi yapan, aynı yaş ve iş deneyimine sahip iki kişiden yabancı dil bileni, öbüründen daha verimli olur. 
 www.ekpss.biz

5. Halıcı kızların kök boyalarla boyadığı ipler, kuruması için bahçeye asılmış.
Bu cümledeki altı çizili sözün yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse cümlenin anlamında değişme olmaz? 
A) kuruyuncaya kadar 
B) kurutulurken 
C) kurumadan önce 
D) kurutmak amacıyla 
E) kurutularak 

6.  (I) Dış dünyaya bağlı sanatçıların, genellikle görü­nen gerçeği değiştiremezler. (II) 1940'lı yılların sa­natçıları da böyledir. (III) Bu kuşağın anlatımı son derece yalındır. (IV) Sanatçılar mecazlara, abartma­lara hemen hiç yer vermemişlerdir. (V) Ancak bu sa­natçılar yaşadıkları ortamı beğenmezler. 
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangi­sinde bir anlatım bozukluğu vardır? 
A) I.        B) II.       C) III.      D) IV.      E) V. 

7. Bir iş yerindeki personelin yönetime katılması .....
Bu cümle aşağıdakilerden hangisiyle tamamlanırsa olasılık anlamı taşır? 
A) Üretkenliği ve morali yükseltir 
B) Bireyde öz güven duygusu oluşturur 
C) Ast-üst ilişkilerini iyileştirebilir 
D) İşten doyum sağlamaya ortam hazırlar 
E) Alınan kararlara uymayı kolaylaştırır

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, denemeyle ilgili hem olumlu hem de olumsuz özelliklerden söz edilmiştir? 
A) Deneme sözü, çoğu kez bir düşünce zenginliğini, 
bazen de düşünce savrukluğunu içerir. 
B) Söyleşi tadındaki denemeye disiplin kazandırmak ayrı bir ustalık ister. 
C) Denemeci kendini anlatırken zaman zaman okuru edebiyatın arka sokaklarına da götürür. 
D) Deneme türünün değişerek, çeşitlenerek günden 
güne yaygınlık kazandığını söyleyenler var. 
E) Düşüncelere açıklık getiren deneme, okurun bakış açısını zenginleştirir. 

9. (I) Uzakta deniz fenerleri göründü: Biri kırmızı, öbürü yeşil yanan, iki deniz feneri. (II) Geceleyin kıyıya yanaşan teknelere yol gösteriyorlardı kırmızı, yeşil ışıklarıyla. (III) Tekne kaptanları düşünülmemiş, bilincine varılmamış bir saygı duyuyorlardı belki de bu deniz 
fenerlerine. (IV) “Buradan… Buradan…” diye çağıran ve ışıkları durmadan yanıp sönen fenerlerin yardımıyla suları yararak ilerliyordu hepsi. (V) Fenerlere, görevlerini yerine getirdiklerini hissettirmeye çalışırcasına…
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde tahmin söz konusudur? 
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V

10. (I) Bilgisayarlar her ne kadar muhteşem birer teknoloji harikası olsalar da onlara gereğinden fazla güvenmemek gerekir. (II) Beklenmedik bir anda ortaya çıkan bir arıza, çok emek verdiğiniz bilgilerinizin yok olmasına yol açabilir. (III) Düşünsenize, bir iş adamının müşterilerinin hesap kayıtlarının ya da bir öğrencinin üniversite bitirme tezinin yok olduğunu. (IV) Bir anda onca emek boşa gider. (V) İşte bu riski ortadan kaldırmanın tek ve kesin çözümü tüm bilgileri kopyalayarak yedeklemektir.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinde neden-sonuç ilişkisi vardır? 
A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V. 

11. (I) Aşırı şeker tüketme yanlış bir beslenme biçimidir; vücutta çok fazla insülin salgılanmasına yol açar. (II) Bu da yağ hücrelerinde yağ depolanmasına neden olur. (III) Vücutta kan şekerinin her yükselişinde aynı işlemler tekrarlanır. (IV) Böylece obezite yani 
aşırı şişmanlık ortaya çıkar. (V) Obeziteyi engellemek için rafine şekerin kullanılmadığı bir beslenme biçimini seçmek gerekir.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır? 
A) I. cümlede, bir açıklama yapılmaktadır. 
B) II. cümlede, I.cümlede belirtilen durumun sonucu bildirilmektedir. 
C) III. cümlede, değişmeyen koşullarda aynı durumun yineleneceği belirtilmektedir. 
D) IV. cümlede, bir terimle ilgili yanlış bilgi düzeltilmektedir. 
E) V. cümlede, bir önlemden söz edilmektedir

12. Aşağıdaki cümlelerden hangisi anlamca olumsuzdur? 
A) Elle yazdığı romanı sonra bilgisayara mı aktarmış? 
B) Bu önemli bilgileri bu kadar kısa sürede kimden öğrendin? 
C) Otogara, bilet almak için mi gitmiş? 
D) Her sabah erkenden kalkıp bir saat yürüyüş mü yapıyor? 
E) Söyledikleri doğru da olsa ona artık kim inanır? 

13. Aşağıdaki cümlelerin hangisindeki altı çizili söz cümleye zaman anlamı katmamaktadır
A) Buraya taşınalı iki yılı geçti. 
B) Kurtuluş Savaşı başladığı sırada o, küçük bir çocukmuş. 
C) Gülmekten kasıklarıma ağrılar girdi. 
D) Onu tanıdıkça seveceğini biliyordum. 
E) Bu atölyeyi açarken bana kimse yardım etmedi

14. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işi yapan belli değildir? 

A) Toplantıda, uyulması gereken kurallar belirlendi. 
B) Her zaman bu mağazadan alışveriş yapıyorum. 
C) Anlattıklarıyla herkesi şaşırttı. 
D) Misafir geleceği için hazırlık yaptık. 
E) Ödevlerini akşama kadar bitirdiler. 

15. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "öğretim" söz­cüğü yanlış kullanılmıştır? 
A) Bir üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışı­yor. 
B) Okuma - yazma öğretimi televizyondan da ya­pılabilir. 
C) Bu öğretim yılına da birçok sorunla başladık. 
D) Öğretim yöntemleri sürekli bir gelişme içindey­di. 
E) Yurt dışında birkaç yıl resim öğretimi görmüştü.
















































24. 
A)3/4   B)7/5   C)9/5   D)12/5   E)19/5

25. Alış fiyatı üzerinden % 20 kârla satılan bir mala, bu satış fiyatı üzerinden % 30 indirim uygulanıyor.
Bu malın indirimli satışında, alış fiyatı üzerinden yüzde kaç zarar edilmektedir? 
A) 10 B) 12 C) 14 D) 16 E) 18 

26.59. Bir manavdan 5 kg patates ile 3 kg biber alan müşteri 7,5 YTL, 2 kg patates ile 4 kg biber alan müşteriyse 6,5 YTL ödüyor.
Buna göre, 1 kg biber kaç TL dir? 
A) 1,15 B) 1,2 C) 1,25 D) 1,3 E) 1,35 

27. Bir okuldaki öğrencilerin % 80 i İngilizce, % 45 i de 
Fransızca bilmektedir. 
Bu okuldaki öğrencilerin her biri bu dillerden en az birini bildiğine göre, öğrencilerin yüzde kaçı iki dili birden bilmektedir? 
A) 15 B) 20 C) 25 D) 50 E) 65

28. Bir işi Mehmet 24 günde, Ebru ise 12 günde bitirmektedir.
İkisi beraber bu işe başlayıp 3 gün çalıştıktan sonra Ebru işten ayrıldığına göre, kalan işi 
Mehmet kaç günde bitirir? 
A) 15 B) 16 C) 18 D) 20 E) 21

29. Bir miktar paranın 4/5 'inin yıllık % 8 den bir yıllık basit faizi 32 TL dir.
Buna göre, paranın tamamı kaç TL dir? 
A) 375 B) 400 C) 450 D) 480 E) 500 

30. 10 yıl önce annenin yaşı, kızının yaşının 6 katıydı; 
10 yıl sonraysa 2 katı olacaktır.
Buna göre, annenin bugünkü yaşı kaçtır? 
A) 32 B) 34 C) 36 D) 38 E) 40

Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi

31. Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet'in ilanı ile gerçekleşen gelişmelerden biri değildir ? 
A) Devlet rejiminin adı kondu
B) Devlet başkanlığı sorunu çözümlenmiş oldu
C) Kabine sistemi getirildi
D) Atatürk ilkelerinden 'Cumhuriyetçilik' ilkesi kabul edildi
E) Saltanat kaldırıldı

32. Mondros Ateşkes Antlaşması'na dayanarak işgal edilen ilk Osmanlı toprağı aşağıdakilerden hangisidir ? 
A) İstanbul
B) Musul
C) Antep
D) Maraş
E) Konya

33. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin hukuk düzeninde 'Mecelle' yerine kabul ettiği kanun hangisidir ?
A) Türk Dil Kurumu 
B) Tevhid-i Tedrisat Kanunu
C) Ceza Kanunu
D) Türk Medeni Kanunu
E) Teşkilat-ı Esasiye

34. Aşağıdakilerden hangisinde "Boğazlarla" ilgili bir hüküm yoktur ? 
A) Mondros Ateşkes Antlaşması
B) Lozan Barış Görüşmeleri
C) Montrö Sözleşmesi
D) Sevr Barış Antlaşması
E) Ankara Antlaşması

35. "TBMM'ye karşı ayaklanmaları önlemek için çıkarılmış olan Hıyanet-i Vatan Kanunu gibi, Cumhuriyet sonrası çıkarılan benzer bir kanunla ayaklanmaların bastırılması amaçlanmıştır."
Sözü edilen kanun hangisidir ?
A) Takrir-i Sûkun
B) Tevhid-i Tedrisat
C) Teşvik-i Sanayi
D) Türk Medeni Kanunu
E) Fireriler Kanunu

36. "Mustafa Kemal, Mebusan Meclisi toplantısına katılacak arkadaşlarından meclisin başkanlığına kendisinin getirilmesini istemiştir"
Bununla gerçekleştirmek istediği amaç aşağıdakilerden hangisidir ?
A) Sivas Kongresi kararlarını onaylatmak
B) Halifenin onayını almak 
C) İstanbul Hükümeti ile anlaşma yollarını aramak
D) Damat Ferit'in yeniden hükümet kurmasını sağlamak
E) Sevr Barışının onayını engellemek

37.
I. Kongre başkanının danışmanları
II. Kongreye katılan üyeler 
III. Temsilciler Kurulu 
Erzurum ve Sivas Kongreleri’nde alınan kararları kongre adına yukarıdakilerden hangileri yürütmüştür? 
A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III 
D) I ve II E) II ve III 

38. Kurtuluş Savaşı’nda, aşağıdaki devletlerden hangisi, Anadolu’da işgal gücü bulundurmamıştır? 
A) İtalya 
B) Yunanistan 
C) ABD 
D) İngiltere 
E) Fransa 

39. Aşağıdakilerden hangisi Sakarya Savaşı’nın sonuçlarından biridir? 
A) Sovyetler Birliği’nin Misak-ı Milli’yi kabul etmesi 
B) Yunanistan’ın saldırı gücünü yitirerek savunmaya geçmesi 
C) Londra Konferansı’nın toplanması
D) TBMM’nin Mustafa Kemal’i başkomutan seçmesi 
E) Ulusal yükümlülüklerin açıklanması

40. Aşağıdakilerden hangisi Lozan Antlaşması’nın kapsamındadır? 
A) Batı sınırının çizilmesi 
B) Musul’un Irak’a bırakılması
C) Hatay Cumhuriyeti’nin kurulması
D) Türkiye-Ermenistan sınırının belirlenmesi 
E) Batı Trakya’nın Yunanistan’a bırakılması

Temel Yurttaşlık Bilgisi

41. Devlet memurları kanununa göre sağlık izni aşağıdakilerden hangisidir?
A) Hastalanan memura verilen izin
B) Radyoaktif ışınlara maruz çalışanlara yıllık izinlerine ek olarak verilen izin
C) Yakını hastalanan memura refakat için verilen izin
D) Pisikolojik tedavi gören memura verilen izin
E) Dinlenme İzni

42.Aşağıdakilerden hangisi siyasi partilere üye olabilir?
A) Memurlar
B) Hakim ve Savcılar
C) Üniversite Öğrencileri
D) Silahlı kuvvetler mensupları
E) Lise Öğrencileri

43.Aşağıdaki işlemlerden hangisine karşı dava açılabilir?
A) Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler
B) Yüksek seçim kurulu kararları
C) Yüksek hakem kurulu kararları
D) Olağanüstü hal valisinin işlemleri
E) sıkıyönetim komutanının işlemleri

44. 1982 anayasasında 2010 değişikliğine göre iç hukuk yollarını tüketen kişiler Avrupa İnsan Hakları mahkemesinden önce hangisine başvurabileceklerdir? 
A)YSK 
B)TBMM insan hakları komisyonu 
C)Anayasa mahkemesi 
D)HSYK 
E)Uyuşmazlık mahkemesi

45. 657 sayılı devlet memurları kanununa göre genel olarak kaç yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilir?
A) 25
B) 21
C)18
D) 20
E) 19


46. Aşağıdakilerden hangisi sivil toplum örgütü değildir?
A) Dernekler
B) Sendikalar
C) Mahkemeler
D) Vakıflar
E) Hepsi

Türk Kültür Ve Medeniyeleri

47. Aşağıdakilerden hangisi Hunların başlattığı Kavimler Göçü'nün sonuçlarından biri değildir?
A) Avrupa'da yeni milletler oluşmuştur.
B) Avrupa'ya giden Türkler aydınlanma Çağı'nı başlatmışlardır.
C) İlkçağ bitip, ortaçağ başlamıştır
D) Avrupa'nın siyasi haritası değişmiştir.
E) Avrupa'da feodalite güç kazanmıştır.

48. İlk Türk Bizans yakınlaşması aşağıdaki devletlerden hangisi döneminde olmuştur? 
A) Kutluk 
B) Uygur 
C) Avrupa Hun 
D) Asya Hun
E)I. Göktürk 

49.  Aşağıdaki Türk devletlerinden hangisinin Emevilerle yaptıkları mücadelelerden dolayı İslamiyet'in Orta Asya'ya yayılmasını geciktirdiği söylenebilir?  
A)Uygurlar 
B)Göktürkler 
C)Türgişler 
D)Asya Hun devleti 
E)Hazarlar

Türkiye Coğrafyası

50. İç Anadolu Bölgesinde nisan ayının yağışlı, temmuz ayının kurak geçmesi buğday verimini artırmaktadır
Buna göre, bu bölgede buğday verimi aşağıdakilerden hangisiyle ilgilidir?
A ) Yıl içinde yağışlı geçen gün sayısı
B ) Yıllık yağışın miktarı
C ) Yağışın yıl içinde dağılışı
D ) Yıl içinde düşen yağışın biçimi
E ) Toprağın yağışı sızdırma derecesi

51. Orta kuşak okyanus iklimi her mevsimi yağışlı olan, yazın aşırı sıcakların, kışın aşırı soğukların görülmediği bir iklim tipidir
Buna göre, Türkiye’nin aşağıdaki coğrafi bölümlerinin hangisinin kıyı kesiminde görülen iklim tipi orta kuşak okyanus iklimine benzer özellikler gösterir?
A ) Antalya Bölümü
B ) Ergene Bölümü
C ) Ege Bölümü
D ) Adana Bölümü
E ) Doğu Karadeniz Bölümü 

52. “Güneydoğu Anadolu, tarım ve hayvancılık gelirleri yüksek olan bir bölgedir. Ekili-dikili alanların oranı Türkiye ortalamasının üstünde ve Doğu Anadolu Bölgesi’nden iki kat fazladır.” 
Bu parçada anlatılanlardan, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile ilgili nasıl bir sonuca ulaşılabilir?
A) Hayvan sayısı en çok olan bölgedir.
B) Yüz ölçümü Doğu Anadolu’dan büyüktür.
C) Yer şekilleri tarıma elverişlidir.
D) Ekonomiye katkısı her alanda en baştadır.
E) Sulu tarımın en yaygın olduğu bölgedir.

53. Türkiye’de değişik mevsim özelliklerinin aynı zamanda görülebilmesini sağlayan başlıca etken nedir?
A) Ilıman iklim kuşağında yer alması
B) Yer şekillerinin çeşitliliği
C) Denizlerle çevrili olması
D) Geniş topraklara sahip olması
E) Bitki örtüsünün çeşitlilik göstermesi

54. Doğu Anadolu’da hayvancılık önemli bir yer tutar.
Özellikle Kars yöresinde büyükbaş hayvancılığın çok gelişmiş olması aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?
A) Uzun yıllarda kazanılan deneyimlerle
B) Devlet desteği ve özendirmelerle
C) Hayvan ıslahındaki gelişmelerle
D) Sun’î yem teminindeki kolaylıklarla
E) Yaz yağışıyla oluşan gür otlaklarla

Türkiye ve Dünya ile ilgili Genel ve Sosyo Ekonomik Gelişmeler

55. 2015 Dünya kadınlar Futbol Şampiyonası hangi ülkede yapılacak?
A)Meksika
B)Arjantin
C)Kanada
D)Paraguay
E)ABD

56.Türkiye'de Avrupa ve Asyayı birbirine bağlayacak 3. Köprüye verilmesi kararlaştırılan isim nedir?

A)Kanuni Sultan Süleyman
B)Mustafa Kemal Atatürk
C)Fatih Sultan Mehmet
D)Mehmet Akif Ersoy
E)Yavuz Sultan Selim

57. Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı ülke hangisidir?

A) İran
B) Irak
C) Suriye
D) Azerbaycan
E) Almanya

58. Türk Lirası (TL)'nda simgeye ihtiyaç duyulmasının en önemli nedeni nedir?
A) Bir çok ülkenin parasında simge var diye
B) Türk Lirası'nın itibarını arttırmak ve tanınmak 
C) Paraya simge yasal bir zorunluluk olduğundan
D) Türk Lirası simgeyle daha güzel görüneceğinden
E) Avrupa birliği kriterlerine uymak için

59. Aşağıdakilerden hangisi Dünya da nükleer güç sahibi olan ülkeler arasında değildir?
A) İngiltere
B) Fransa 
C) Hindistan
D) Hollanda
E) Pakistan

60. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ismi hangi tarihte Borsa İstanbul (BİST) olarak değiştirildi?
A)2010
B)2011
C)2012
D)2013
E)2014




CEVAP ANAHTARI: 
1)E 2)A 3)C 4)E 5)D 6)B 7)C 8)A 9)C 10)B 11)D 12)E 13)C 14)A 15)E 

16)A 17)D 18)E 19)E 20)D 21)B 22)A 23)C 24)D 25)D 26)C 27)C 28)A 29)E 30)E 

31)E 32)B 33)D 34)E 35)A 36)A 37)C 38)C 39)B 40)A 41)B 42)C 43)D 44)C 45)C

46)C 47)B 48)E 49)C 50)C 51)E 52)C 53)B 54)E 55)C 56)E 57)E 58)B 59)D 60)D

17 Nis 2014

EKPSS Sınava Giriş Belgeleri yayında

ÖSYM, ekpss sınava giriş belgeleri yayınladı.

EKPSS sınava giriş yerinizi öğrenmek için TIKLAYIN

Adaylar, sınava girecekleri yer bilgisini gösteren Sınava Giriş Belgelerini T.C. Kimlik Numaraları ve aday şifreleri ile ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edineceklerdir. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacaktır. Belge üzerinde adayın fotoğrafı bulunması zorunludur. Adaylar, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraf olmasına özen göstermelidirler. Adaylar internetten edinecekleri bu belgelerinin renkli ya da siyah-beyaz çıktılarını sınav günü yanlarında bulundurmak zorundadır. Belgenin ön ve arka yüzünde ÖSYM'nin belirlediği bilgiler dışında herhangi bir yazı, resim, işaret vb. bulunmamalıdır. Sınava Giriş Belgesi'ni (fotoğraf görünür bir şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacaktır. Adayların sınava girecekleri binayı sınav gününden önce görmeleri yararlarına olacaktır. Adaylara Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecektir.

 Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesinden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunludur. Nüfus cüzdanı, pasaport, zorunlu askerlik görevini ifa eden er/erbaşlar ile askeri öğrenciler için askeri kimlik belgesi (Bu özel durum, muvazzaf askerler için geçerli değildir.), Türk vatandaşlığından izin ile ayrılanlar ve bunların kanuni mirasçılarına ait Pembe/Mavi Kartlar özel kimlik belgesi olarak kabul edilir. Bunların dışındaki, sürücü belgesi, meslek kimlik kartları vb. diğer tüm belgeler sınava giriş için geçerli belgeler sayılmayacaktır. Nüfus cüzdanında soğuk damga basılı olmalı, adayın sınav görevlilerince kolaylıkla tanınmasını sağlayacak güncel bir fotoğrafı ve T.C. Kimlik Numarası bulunmalı, pasaportun süresi geçerli olmalıdır. Üzerinde soğuk damga, güncel bir fotoğraf veya T.C. Kimlik Numarası bulunmayan nüfus cüzdanları ile geçerlilik süresi bitmiş pasaport kabul edilmeyecektir. Bu belgelerini eksiksiz olarak yanında bulundurmayan bir aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacaktır; sınava alınsa bile sınavı geçersiz sayılacaktır.

Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. Kimlik Numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekmektedir.

DPB, Hangi Kuruma ne kadar memur alacağını açıkladı

Devlet Personel Başkanlığı (DPB) Hangi kurumun ne kadar memur alacağını açıkladı.

Devlet Personel Başkanlığı Kurumlara 2014 yılı için verilen ilave atama kontenjanları belirledi. Buna göre aşağıda listede yer alan kurumlar ve alınacak persenol listesi şöyle: 

(I) SAYILI CETVEL
2014 YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE KANUNU GEREĞİNCE AÇIKTAN ATAMA VE NAKİL SAYILARININ KAMU İDARE KURUM VE KURULUŞLARA DAĞILIMI (21/1/2014 TARİHLİ DAĞILIMA İLAVE OLARAK YAPILAN 14/4/2014 TARİHLİ DAĞILIM LİSTESİ)
Sıra NoKurum AdıUygun Görülen
A-KAMU İDARE, KURUM VE KURULUŞLARI
1YARGITAY BAŞKANLIĞI25
2SAYIŞTAY BAŞKANLIĞI10
3ADALET BAKANLIĞI2.970
4MİLLİ SAVUNMA BAKANLIĞI120
5İÇİŞLERİ BAKANLIĞI220
6DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI120
7MALİYE BAKANLIĞI366
8MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI5.000
9SAĞLIK BAKANLIĞI VE BAĞLI KURULUŞLARI5.075
10ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK ve HABERLEŞME BAKANLIĞI95
11ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI25
12ENERJİ ve TABİİ KAYNAKLAR BAKANLIĞI20
13KÜLTÜR ve TURİZM BAKANLIĞI160
14AİLE ve SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI320
15BİLİM, SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI20
16ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI120
17EKONOMİ BAKANLIĞI15
18GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI50
19GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK BAKANLIĞI220
20GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI70
21ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI35
22JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI20
23EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ185
24DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI285
25HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI20
26DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI35
27TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU BAŞKANLIĞI45
28GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI85
29AFET VE ACİL DURUM YÖNETİMİ BAŞKANLIĞI25
30TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ335
31BASIN YAYIN VE ENFORMASYON GENEL MÜDÜRLÜĞÜ30
32ADLİ TIP KURUMU BAŞKANLIĞI30
33YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI5
34ÖLÇME, SEÇME VE YERLEŞTİRME MERKEZİ BAŞKANLIĞI5
35SAVUNMA SANAYİİ MÜSTEŞARLIĞI5
36Y.Ö. KRD. VE YRT.KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ160
37KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ70
38SPOR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ85
39DEVLET TİYATROLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ5
40ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ255
41VAKIFLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ5
42MADEN TETKİK VE ARAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ5
43TÜRK PATENT ENSTİTÜSÜ BAŞKANLIĞI5
44TÜRKİYE ATOM ENERJİSİ KURUMU BAŞKANLIĞI10
45TÜRK İŞBİRLİĞİ VE KOORDİNASYON AJANSI BAŞKANLIĞI10
46ÖZELLEŞTİRME İDARESİ BAŞKANLIĞI5
47KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU10
48TÜRKİYE YAZMA ESERLER KURUMU BAŞKANLIĞI15
49DEVLET SU İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ175
50SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI335
51TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ70
52M.S.B AKARYAKIT İKMAL VE NATO POL TES.İŞL.BŞK5
53TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI5
Sıra NoKurum AdıUygun Görülen
B-YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI
1ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ15
2ABDULLAH GÜL ÜNİVERSİTESİ15
3ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ20
4ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ15
5ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ15
6AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ15
7AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ15
8AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ15
9AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ20
10AKSARAY ÜNİVERSİTESİ10
11AMASYA ÜNİVERSİTESİ10
12ANADOLU ÜNİVERSİTESİ10
13ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ20
14ANKARA ÜNİVERSİTESİ15
15ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ10
16ARTVİN ÇORUH ÜNİVERSİTESİ10
17ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ15
18BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ15
19BARTIN ÜNİVERSİTESİ15
20BATMAN ÜNİVERSİTESİ15
21BAYBURT ÜNİVERSİTESİ20
22BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ15
23BİNGÖL ÜNİVERSİTESİ20
24BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ10
25BOZOK ÜNİVERSİTESİ20
26BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ15
27BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ20
28CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ30
29CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ15
30ÇANAKKALE 18 MART ÜNİVERSİTESİ15
31ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ10
32ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ20
33DİCLE ÜNİVERSİTESİ15
34DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ15
35DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ15
36DÜZCE ÜNİVERSİTESİ15
37EGE ÜNİVERSİTESİ20
38ERCİYES ÜNİVERSİTESİ15
39ERZİNCAN ÜNİVERSİTESİ15
40ERZURUM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ20
41ESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ10
42FIRAT ÜNİVERSİTESİ20
43GAZİ ÜNİVERSİTESİ15
44GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ10
45GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ20
46GİRESUN ÜNİVERSİTESİ20
47GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ15
48HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ25
49HAKKARİ ÜNİVERSİTESİ10
50HARRAN ÜNİVERSİTESİ10
51HİTİT ÜNİVERSİTESİ15
52IĞDIR ÜNİVERSİTESİ10
53İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ15
54İSTANBUL MEDENİYET ÜNİVERSİTESİ20
55İSTANBUL TEKNİK ÜNİVERSİTESİ5
56İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ20
57İZMİR KATİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ20
58KAFKAS ÜNİVERSİTESİ15
59KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ10
60KARABÜK ÜNİVERSİTESİ30
61KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ15
62KARAMANOĞLU MEHMETBEY ÜNİVERSİTESİ10
63KASTAMONU ÜNİVERSİTESİ10
64KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ10
65KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ20
66KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ10
67KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ20
68MARDİN ARTUKLU ÜNİVERSİTESİ10
69MARMARA ÜNİVERSİTESİ10
70MEHMET AKİF ERSOY ÜNİVERSİTESİ10
71MERSİN ÜNİVERSİTESİ10
72MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ10
73MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ15
74MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ10
75NAMIK KEMAL ÜNİVERSİTESİ20
76NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ20
77NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ15
78NİĞDE ÜNİVERSİTESİ10
79ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ15
80ORDU ÜNİVERSİTESİ20
81ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ5
82OSMANİYE KORKUT ATA ÜNİVERSİTESİ10
83PAMUKKALE ÜNİVERSİTESİ15
84RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ15
85SAKARYA ÜNİVERSİTESİ15
86SELÇUK ÜNİVERSİTESİ15
87SİİRT ÜNİVERSİTESİ10
88SİNOP ÜNİVERSİTESİ10
89SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ15
90ŞIRNAK ÜNİVERSİTESİ15
91TRAKYA ÜNİVERSİTESİ15
92TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ15
93TÜRK-ALMAN ÜNİVERSİTESİ5
94ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ15
95UŞAK ÜNİVERSİTESİ25
96YALOVA ÜNİVERSİTESİ15
97YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ30
98YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ5
99YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ15