Toplam 3 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 3 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Kamu Kurumlarının Özürlü Memur Alım Sınavlarında Çıkmış Sorular ve Cevapları

  1. #1

    Kamu Kurumlarının Özürlü Memur Alım Sınavlarında Çıkmış Sorular ve Cevapları

    Sponsorlu Bağlantılar

    Milli Eğitim Bakanlığı
    Lisans ve Önlisans Mezunları
    Tarih:04.07.2010
    MEMUR (ORTOPEDİK, GÖRME, DİĞER ENGELLİLER (A KiTAPÇIĞI)

    1. “Kurum” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde
    “Vapur dumanı ve baca kurumuyla saçlarım
    kapkara olmuştu.” cümlesindeki anlamıyla
    kullanılmıştır?
    A) Toplumun temel kurumlarından biri de ailedir.
    B) Sokakta bir sadrazam kurumu ile yürürdü.
    C) Bütün kurumlarıyla devlet değişim içindedir.
    D) Yüzüne kurum sürüp çeşmeye giderdi.
    2. Aşağıdakilerin hangisinde karşıt anlamlı sözcükler
    bir arada kullanılmıştır?
    A) Başımızı sokacak iyi kötü bir evimiz vardı.
    B) Bu kalemle ancak bu kadar yazılır.
    C) Yalının en güzel ve geniş odası bizimdi.
    D) Yavaş adımlarla arkasına bakmadan gidiyordu.

    3. “Hiçbir şey düşünmeden...” cümlesi aşağıdakilerin
    hangisiyle tamamlanırsa cümle “şansı
    yaver giden bir insanın durumu”nu anlatır?
    A) birilerinin fikrini almadan karar verebileceğimi
    sanmıyorum.
    B) hemen karar verebilen insanlara hayret ediyorum.
    C) başladığım bu işte bu kadar başarılı olabileceğimi
    tahmin bile etmemiştim.
    D) giriştiğim tüm işlerde hayal kırıklığına uğradım.

    4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma
    yapılmıştır?
    A) Beraber ağlamaktaki tatlılık kadar hiçbir şey
    kalpleri birbirine bağlamaz.
    B) Düşüncenin gerçek özgürlüğü, belli kalıplar
    içinde düşünmemektir.
    C) Sadelik, iyilik ve doğruluk olmayan yerde büyüklük
    yoktur.
    D) Güçlükler, başarının değerini artıran süslerdir

    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz
    sözcük kullanımından kaynaklanan anlatım
    bozukluğu vardır?
    A) Takvimin yapraklarını iki gündür koparmadım.
    B) Karşılıklı mektuplaşmaları üç yıl sürdü.
    C) Yurdumuzda her mevsim denize girilir.
    D) Lambayı pencerenin karşısına astı.

    6. “Eyvah, çocuk düştü ()” cümlesinde yay ayraçla
    belirtilen yere aşağıdaki noktalama işaretlerinden
    hangisi getirilmelidir?
    A) . B) , C) ! D) ?

    7. Bugünkülerin şiirlerini okurken bunlar yarına
    kalabilecek, yarın da okunabilecek şiirlerdir,
    diyemiyorum. Bilirsiniz ki gençlerden yana
    olmayı severim ama olamıyorum artık. İçime
    şüphe girdi bir kere. Genç şairler arasında da
    umut beslediklerim var ama ilk okuduğumda
    hoşuma gitmiş olsa dahi daha sonraları hiçbirinin
    şiirini hatırlayamıyorum. Şiir, güzel eser
    bizde bir iz bırakmalı değil mi? Yeni şiirler bırakmıyor
    o izi.
    Parçada yazar hangi durumdan yakınmaktadır?
    A) Yeni şiirde anlam yerine biçime önem verilmesinden
    B) Şiirlerin etkileyici ve kalıcı özellik göstermemesinden
    C) Genç şairlerin geleneği hiçe sayıyor olmalarından
    D) Şiirde konu seçimine gereken özenin gösterilmemesinden

    8. Bu dünyada başarı kazanmış bir kişi olarak
    yaşamak istersen hayatın gerçeklerini öğrenmen
    gerekir. Hepimizin sınırlamalarımıza
    rağmen bazı yeteneklerle zenginleşmiş olduğumuzu
    bilmemiz dengeyi sağlar. Bu mirası
    inkâr etmeye kalkışmak her girişimden yenik
    çıkmamıza sebep olur. Oysa kişiliğimize,
    başkalarının yaşamına göre şekil vermeye çalışmak
    yerine kendi yeteneklerimizi kabul eder
    ve onları geliştirirsek mutluluğa ulaşmamız
    kolaydır.
    Aşağıdakilerden hangisi bu paragrafta verilen
    öğütlerden biri değildir?
    A) Kendine güvenerek ve kendinin farkına vararak
    adım atmalısın.
    B) Mutlu olmak istiyorsan başkaları gibi olmamaya
    çalışmalısın.
    C) Başarıya ulaşmak için yeteneklerin doğrultusunda
    ilerlemelisin.
    D) Yeteneklerinin seni herkesten üstün yaptığını
    bilip ona göre hareket etmelisin.

    9. Kitap, bizi avuttuğu gibi yükseltir de. Kısa hayatında
    insanın edindiği tecrübeler, ne kadar
    azdır! Oysaki, şiirler ve romanlar, yaratıcılarının
    türlü iş tecrübeleriyle kaynaşır. Onlarla
    zenginleşir; onlarla eksiklerimizi gideririz. Bir
    şeyler öğrenmek için roman veya şiir okuduğumuzu
    sanmıyorum. Sanatçı bir şeyler öğretmek,
    bazı doğruları göstermek amacı ile yazmamıştır
    ki.
    Bu paragrafta aşağıdakilerden hangisine değinilmemiştir?
    A) Sanat eseri yaratmanın zorluğuna
    B) Kimsenin öğrenmek için okumadığına
    C) Sanatçıların öğüt vermek amacıyla yazmadığına
    D) Okuyucunun kitaplar aracılığıyla yazarın tecrübelerinden
    yararlandığına

    Sahipsiz, çaresiz ve yalnız dolanıyordum, göz
    gözü görmeyen sis bulutunda. Üstümde ağır
    bir yük taşıyor gibi adımlarımı ağır basıyordum.
    Ne yaptığımı bilir bir görüntüm vardı
    ama hiçbir şey bilmiyordum. Sorular vardı cevaplanması
    gereken. Ve ben, soruları dur durak
    bilmeden kovalarken bulmuştum kendimi.
    Bu paragraftaki kişi için aşağıdakilerden hangisi
    söylenemez?
    A) Ne yapacağını bilmez bir hâlde olduğu
    B) Yalnız kalmaktan korktuğu
    C) Sıkıntılı bir dönemden geçtiği
    D) Sorularına cevap aramaya çalıştığı

    11. Mustafa’ya öğretmeni tarafından “Kemal” adı,
    hangi okuldaki öğrenimi sırasında verilmiştir?
    A) Mahalle Mektebi
    B) Şemsi Efendi İlkokulu
    C) Selanik Askerî Rüştiyesi
    D) Manastır Askerî İdadisi

    12. İzmir ve çevresi ile Trakya’nın Yunanistan’a
    verilmesi kararı, aşağıdakilerin hangisinde
    alınmıştır?
    A) Mondros Ateşkes Antlaşması’nda
    B) Paris Barış Konferansı’nda
    C) Mudanya Konferansı’nda
    D) Londra Konferansı’nda
    13. Türkiye Büyük Millet Meclisinin milletlerarası
    alanda imzaladığı ilk siyasi antlaşma, aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Lozan Antlaşması
    B) Moskova Antlaşması
    C) Gümrü Antlaşması
    D) Ankara Antlaşması
    14. TBMM Mustafa Kemal’e “Mareşallik” rütbesini
    hangi tarihte vermiştir?
    A) 5 Ağustos 1921 B) 19 Eylül 1921
    C) 26 Ağustos 1922 D) 9 Eylül 1923

    15. Lozan Barış Antlaşması görüşmelerine katılan
    Türk heyetinin başkanı, aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Rauf Bey
    B) Fevzi Paşa
    C) İsmet Paşa
    D) Mustafa Kemal Paşa
    16. Aşağıdakilerden hangisi Atatürk Döneminde
    kurulan siyasi partilerden (fırka) biri değildir?
    A) İttihat ve Terakki Fırkası
    B) Cumhuriyet Halk Fırkası
    C) Serbest Cumhuriyet Fırkası
    D) Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası

    17. Türk Medenî Kanunu, hangi ülkenin medeni
    kanununun yeniden düzenlenmesiyle oluşturulmuştur?
    A) Almanya B) Fransa
    C) İsviçre D) İtalya
    18. Aşağıdakilerden hangisi cumhuriyetin ilk yıllarında
    tarım alanında gerçekleştirilen yeniliklerden
    biri değildir?
    A) Kooperatifçiliğin özendirilmesi
    B) Aşar vergisinin kaldırılması
    C) Etibankın kurulması
    D) Ziraat okullarının açılması

    19. Türkiye’de yeniliklerin ve gelişmelerin sürekliliği,
    aşağıdaki Atatürk ilkelerinden hangisinin
    doğrudan bir gereğidir?
    A) Laiklik B) Milliyetçilik
    C) Devletçilik D) İnkılapçılık

    20. Atatürk’ün geçici kabri aşağıdaki yerlerden
    hangisidir?
    A) Anıtkabir
    B) Etnografya Müzesi
    C) Dolmabahçe Sarayı
    D) Türkiye Büyük Millet Meclisi
    21. Kamu kavramı aşağıdakilerden hangisini ifade
    eder?
    A) Aynı meslekte çalışanları
    B) Sivil toplum kuruluşlarını
    C) Devlet çalışanlarını
    D) Toplumun tümünü
    22. Aşağıdakilerden hangisi, vatandaşların ülke
    yönetimine katılımını sağlayan haklardandır?
    A) Seçme ve seçilme hakkı
    B) Sosyal güvenlik hakkı
    C) Mülk edinme hakkı
    D) Yerleşme ve seyahat hakkı

    23. I- Cumhurbaşkanı
    II- Türkiye Büyük Millet Meclisi
    III- Bakanlar Kurulu
    T.C. Devleti’nde “yürütme” yetkisi ve görevi
    yukarıda verilenlerden hangilerine aittir?
    A) I - II B) I - III
    C) II - III D) I - II - III

    24. “İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi”nin temel
    amacı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ülke güvenliğinin sağlanması
    B) Devlet otoritesinin güçlendirilmesi
    C) Bütün insanların onurlu bir yaşama sahip olması
    D) İnsanların toplum kurallarına uygun davranması

    25. Aşağıdakilerden hangisi sosyal devlet olmanın
    öncelikli gereklerinden biridir?
    A) Kişilere sosyal güvenlik sağlanması
    B) Dinin, devlet işlerine karıştırılmaması
    C) Kişilerin düşünce özgürlüğüne sahip olması
    D) Devlet yöneticilerinin millet tarafından seçilmesi
    26. Yer şekilleri ve iklim özellikleri dikkate alındığında
    aşağıdaki illerin hangisinde heyelan
    olaylarının daha az yaşandığı söylenebilir?
    A) Konya B) Artvin
    C) Rize D) Zonguldak

    27. Aşağıdaki şehirlerin hangisinde sanayi faaliyetleri
    daha çok gelişmiştir?
    A) Konya B) İzmit
    C) Erzurum D) Sivas

    28. Aşağıdaki illerden hangisi Batı Anadolu Deprem
    kuşağının etkisi altındadır?
    A) Bingöl B) Amasya
    C) Muş D) Aydın

    29. Aşağıdaki tarım bitkilerinden hangisinin ekimi
    ve üretimi Tarım Bakanlığının belirlediği yerlerde
    özel izinle yapılmaktadır?
    A) Arpa B) Buğday
    C) Haşhaş D) İncir

    30. Aşağıdakilerden hangisi ülkemizin delta ovalarına
    örnek gösterilemez?
    A) Çukurova
    B) Bafra Ovası
    C) Erzincan Ovası
    D) Büyük Menderes Ovası
    31. 75 + 2 243 - 5 48 işleminin sonucu kaçtır?
    A) 3 B) 3 3 C) 7 3 D) 18 3
    32. Aşağıdakilerden hangisi ile 3

    31. 75 + 2 243 - 5 48 işleminin sonucu kaçtır?
    A) 3 B) 3 3 C) 7 3 D) 18 3

    32. Aşağıdakilerden hangisi ile 3 2
    4 3
    kesirleri arasındadır?
    A) 34
    17 B) 27
    17 C) 24
    17 D) 0
    12 7

    33. x / 3(Mod 7) olduğuna göre, x’in değeri aşağıdakilerden
    hangisi olabilir?
    A) 14 B) 17 C) 21 D) 25

    34. Bir toptancı herbirinde 60 kalem bulunan
    3 kutu kalemi 400 TL’ye satın almıştır. Her bir
    kalemden 1 TL kâr etmesi için bu toptancı
    kalemlerin tamamını kaç TL’ye satmalıdır?
    A) 460 B) 540 C) 580 D) 620

    35. Kerem ile annesinin şimdiki yaşlarının toplamı
    31’dir. 2 yıl sonra annesinin yaşı Kerem’in
    yaşının 4 katına eşit olacağına göre, Kerem
    şimdi kaç yaşındadır?
    A) 5 B) 6 C) 7 D) 8

    36. Bir geziye katılan öğrencilerin % 80’i müze ziyaretine,
    geriye kalanı alışveriş yapmaya gitmiştir.
    Alışveriş yapmaya 6 kişi gittiğine göre,
    bu geziye kaç kişi katılmıştır?
    A) 30 B) 24 C) 20 D) 18

    37. s_Ai = 3 ve s_Bi = 8 olduğuna göre,
    s_A # Bi kaçtır?
    A) 5 B) 11 C) 17 D) 24

    38. Çevresi 36 cm olan bir dikdörtgenin kısa
    kenarının uzunluğu, uzun kenarının uzunluğunun
    yarısına eşittir. Bu dikdörtgenin alanı kaç
    santimetrekaredir?
    A) 72 B) 54 C) 48 D) 36

    39. Bir torbada aynı niteliklerde 2 sarı, 4 yeşil ve
    6 mavi bilye bulunmaktadır. Bu torbadan rastgele
    çekilen bir bilyenin mavi veya yeşil renkli
    olma olasılığı nedir?
    A) 6 1
    B) 11
    2 C) 2 1
    D) 6 5

    40. 451a sayısının 3 ile kalansız bölünebilmesi
    için a en küçük kaç olmalıdır?
    A) 0 B) 1 C) 2 D) 3

    41. “Eğitim kurumları dil, ırk, cinsiyet ve din ayırımı
    gözetmeksizin herkese açıktır. Eğitimde
    hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz
    tanınamaz.”
    Yukarıda açıklanan Türk Millî Eğitiminin Temel
    İlkesi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Fırsat ve imkân eşitliği
    B) Genellik ve eşitlik
    C) Eğitim hakkı
    D) Yöneltme

    42. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre
    Devlet memurlarının görev ve sorumluluklarıyla
    ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
    A) Devlet memurları amirler tarafından verilen
    görevleri yerine getirmekle yükümlü ve görevlerinin
    iyi ve doğru yürütülmesinden amirlerine
    karşı sorumludurlar.
    B) Devlet memuru amirinden aldığı emri, Anayasa,
    kanun, tüzük ve yönetmelik hükümlerine
    aykırı görürse, yerine getirmez ve bu aykırılığı
    o emri verene bildirir.
    C) Amir, Anayasa, kanun, tüzük ve yönetmelik
    hükümlerine aykırı olan emrinde ısrar eder ve
    bu emrini yazı ile yenilerse, memur bu emri
    yapmaya mecbur değildir.
    D) Konusu suç teşkil eden emir, hiçbir surette
    yerine getirilmez; yerine getiren kimse sorumluluktan
    kurtulamaz.

    Sorun cevaplayalım


    43. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre,
    bu Kanun’un kapsamına dâhil kurumlarda yönetim,
    icra, büro ve benzeri hizmetleri gören
    ve bu Kanunla tespit edilen diğer sınıflara girmeyen
    memurlar hangi hizmet sınıfını teşkil
    eder?
    A) Teknik Hizmetler Sınıfı
    B) Yardımcı Hizmetler Sınıfı
    C) Genel İdare Hizmetleri Sınıfı
    D) Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı

    44. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre
    aşağıdakilerden hangisi Devlet memurlarına
    verilen disiplin cezalarından biri değildir?
    A) Uyarma
    B) Kınama
    C) Aylıktan kesme
    D) Derece ilerlemesinin durdurulması

    45. Resmî Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve
    Usuller Hakkında Yönetmelik’e göre faksla yapılan
    yazışmaların, kaç gün içerisinde resmî
    yazı ile teyidinin yapılması gerekir?
    A) Üç B) Beş C) Yedi D) On

    46. Yönetimde temel iletişim kurallarıyla ilgili olarak
    aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
    A) Üstlere “Ali Bey, Müdür Bey” diye, akranlara
    ya da astlara ise “beyefendi/hanımefendi” diye
    hitap edilmelidir.
    B) Telefon görüşmelerinde telefonu kapatma
    hakkı asta ya da telefon edilene aittir.
    C) Görevden ayrılmalarda astlara veda ziyareti
    yapılmalıdır.
    D) Üstlerin makamında oturacağınız koltuk işaret
    etmediği sürece masaya en yakın sağ (üste
    göre sol) koltuktur.

    47. Doğru ve sağlıklı bir iletişim için “geri
    bildirim”de yer alması gereken aşağıdaki özelliklerden
    hangisi yanlıştır?
    A) Önce üzerinde fikir birliği olmayan noktaları,
    sonra anlaşılan noktaları açıklığa kavuşturmak
    B) Kodu açılan mesaj ile kodlanan mesajın anlam
    bütünlüğünü kontrol etmek
    C) Duygusal gerginliğin bedene ve ses tonuna
    yansımasını önlemek
    D) Ana konuyu kaçırmamak ve özetlemeler yapmak

    48. Verimli çalışmanın birinci esası aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Doğru işi yapmak
    B) İşi doğru yapmak
    C) Doğru personeli seçmek
    D) Çalışanların sadece bedeninin değil, beynini,
    zihnini ve zekâsını da işin içine katmak

    49. “Örgütlerin, yalnızca kendi çıkarları için değil
    toplumun ve çevrenin çıkarlarını da gözetmesi
    gerekir. Kaliteli ürün ve hizmet üretmek, çevre
    sorunlarına duyarlı olmak, halkın istek ve
    şikâyetlerini dikkate almak, çalışanların hak ve
    hukukuna saygılı olmak, çalışanların kararlara
    katılımını sağlamak, sosyal, kültürel ve eğitsel
    etkinliklere yer vermek” bir örgütün hangi işlevleri
    arasında yer alır?
    A) Denetleme
    B) Propaganda
    C) Sosyal sorumluluk
    D) Reklam ve pazarlama

    50. Aşağıdakilerden hangisi örgütün kültürel yapısının
    işlevleri arasında yer almaz?
    A) Çalışanların örgütsel sorunlarına çözüm bulmak
    B) Çalışanları, paylaştıkları örgütsel kültür yoluyla
    örgüte bağlamak
    C) Örgütün hiyerarşik yapısının gücünü, kültürel
    yapı ile destekleyerek yönetime kolaylık
    sağlamak
    D) Çalışanları, örgütsel kültürle bütünleştirmekten
    ziyade, kendi kültürlerini ön planda tutmalarını
    sağlamak

    PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZÜRLÜ PERSONEL SINAVI
    4. GRUP: MEMUR (ORTOPEDİK, GÖRME, DİĞER ENGELLİLER)
    A TEST KİTAPÇIĞI CEVAP ANAHTARI
    1. D, 2.A, 3.C,4.A, 5.B 6.C 7.B 8.D 9.A 10.B 11.C 12.B 13.C 14.B 15.C 16.A 17.C 18.C 19.D 20.B 21.D 22.A 23.B 24.C 25.A 26.A 27.B 28.D 29.C 30.C 31.B 32.C 33.B 34.C 35.A 36.A 37.D 38.A 39.D 40.C 41.B 42.C 43.C 44.D 45.B 46.D 47.A 48.A 49.C
    50. D

  2. #2
    Milli Eğtim Bakanlığı 04.07.2010
    Lise ve Dengi
    HİZMETLİ (ORTOPEDİK, GÖRME, DİĞER ENGELLİLER) A Kitapçığı
    1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bulmak”
    sözcüğü “Böylece yılın ortasını bulduk.” cümlesindeki
    anlamıyla kullanılmıştır?
    A) Sen otur ye, ben yatarken bir şeyler bulur yerim.
    B) Bir konu bulmak için bütün kaynaklara baktım.
    C) Sebzelerin en tazesini bu manavda buluruz.
    D) Sabahtan beri yazdıklarımız otuzu buldu.
    2. “İnsanlar görüyorum, yangından kaçar gibi
    kaçıyorlar vazifeden.” cümlesindeki altı çizili
    kelimenin eş anlamlısı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Sorumluluk B) Görev
    C) Mesuliyet D) Doğruluk
    3. Aşağıdakilerin hangisinde eylemin gerçekleşmesi
    bir şarta bağlıdır?
    A) Seni gördüğüme çok sevindim.
    B) Bu akşam kardeşim gelecek.
    C) Düzenli çalışsaydı başarılı olurdu.
    D) Ekmeği, kızartmak için dilimledi.
    4. Aşağıdaki atasözlerinden hangisi “İnsanın sıkıntılı
    günü sürüp gitmez, sıkıntıların ardından
    keyifli günler mutlaka gelir.” anlamındadır?
    A) Kul sıkışmayınca Hızır yetişmez.
    B) Güneş balçıkla sıvanmaz.
    C) Güzün gelişi yazdan bellidir.
    D) Kara gün kararıp kalmaz.
    5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “mi”nin yazımıyla
    ilgili bir yanlışlık yapılmıştır?
    A) Sevgiden daha güzel bir şey var mı?
    B) Sen de bize katılmazmısın?
    C) Onu görmeye gitmeyecek miyiz?
    D) Dün beni arayan sen miydin?
    6. Düşünme insana üç üstünlük sağlar () iyi
    görmek () iyi konuşmak () iyi eylemde
    bulunmak ()
    Bu cümledeki boş bırakılan yerlere aşağıdaki
    noktalama işaretlerinden hangileri getirilmelidir?
    A) ( (,) (,) (...)
    B) ( (,) (,) (.)
    C) ( ( ( (.)
    D) ( ( ( (...)
    7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde gereksiz
    sözcük kullanımından kaynaklanan bir anlatım
    bozukluğu vardır?
    A) Kaldırımlara park edilen taşıt araçları, trafiği
    aksatıyordu.
    B) Bahçeye diktiğimiz rengârenk çiçekleri zevkle
    seyrettik.
    C) Çok gayret gösterdi ama yarışı kazanamadı.
    D) Onunla bir toplantıda tanışmıştık.
    8. (I) Deneme çok heyecan verici bir tür, çünkü
    onunla her şey yapılabiliyor. (II) Alabildiğince
    öznelleşebiliyor yazar, bazen de neredeyse bilimsel
    ölçüde nesnel olabiliyor. (III) Deneme,
    öğretici bir metin türüdür. (IV) Deneme yazarı
    isterse öykü de kurgulayabiliyor ya da şiirsel
    bir dile kapılabiliyor.
    Numaralandırılmış cümlelerden hangisi düşüncenin
    akışını bozmaktadır?
    A) I B) II C) III D) IV
    9. Aramıza dağlar girmiş koskoca
    Meraklanma, gönlüm dağlardan yüce
    Bir gün değil, beş gün değil, her gece
    Yatağıma yatar yatmaz ordayım
    Bu şiirin teması aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Özlem B) Pişmanlık
    C) Doğa sevgisi D) Mutluluk
    HİZMETLİ (ORTOPEDİK, GÖRME, DİĞER ENGELLİLER) A
    3
    10. Bize dış dünyayı duyuran tasvirlerde daima
    bir hakikate uygunsuzluk vardır. Bunun için
    garip benzetmelere, uygun değil demek doğru
    olmaz. Hayallerinizi aydınlatıyor mu, size bir
    fikir veriyor mu, kâfi. Fazlasını aramayın, ona
    güzel diyebilirsiniz.
    Bu parçanın ana düşüncesi aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Tasvirlerdeki benzetmeler her zaman gerçekle
    uyumlu olmalıdır.
    B) Bir eser için “güzel” nitelemesi yapabilmek kişinin
    beklentisine bağlıdır.
    C) Güzel tasvirler hiçbir zaman hatırımızdan silinmez.
    D) Tasvirlerin hayal dünyamıza ışık tutabilmeleri
    güzel sayılmaları için yeterlidir.
    11. Mustafa Kemal’in doğduğu Selanik şehri, bugün
    hangi ülkenin sınırları içerisindedir?
    A) Bulgaristan B) Yunanistan
    C) Arnavutluk D) Karadağ
    12. Mustafa Kemal, Millî Mücadele Döneminde
    aşağıdaki şehirlerin hangisinde kongre (büyük
    toplantı) düzenlemiştir?
    A) Erzurum B) Kayseri
    C) Adana D) İzmir
    13. Mehmet Akif Ersoy kimdir?
    A) Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanıdır.
    B) Mustafa Kemal’in ilkokul öğretmenidir.
    C) Doğu Cephesi komutanıdır.
    D) İstiklal Marşı’nın yazarıdır.
    14. Atatürk’ün Türk gençliğine armağan ettiği
    bayram, aşağıdakilerden hangisidir?
    A) 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor
    Bayramı
    B) 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı
    C) Bahar Bayramı
    D) Ramazan Bayramı
    15. Aşağıdaki devlet adamlarımızdan hangisinin
    soyadı “Atatürk”tür?
    A) Kâzım Karabekir
    B) Mustafa Kemal
    C) İsmet İnönü
    D) Kenan Evren
    16. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilk başbakanı,
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İsmet İnönü
    B) Bülent Ecevit
    C) Adnan Menderes
    D) Süleyman Demirel
    17. Yeni Türk alfabesi, aşağıdaki hangi harflerden
    yararlanılarak hazırlanmıştır?
    A) Kril harfleri B) Arap harfleri
    C) Latin harfleri D) Çin harfleri
    18. Aşar vergisinin kaldırılması, aşağıdaki alanlardan
    hangisinde iyileşme sağlamıştır?
    A) Ticaret B) Madencilik
    C) Sanayi D) Tarım
    19. 1924 Anayasası’ndan “Devletin dini İslamdır.”
    maddesinin çıkarılması, aşağıdaki Atatürk ilkelerinden
    hangisiyle doğrudan ilgilidir?
    A) Laiklik B) Halkçılık
    C) Milliyetçilik D) Cumhuriyetçilik
    20. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ikinci cumhurbaşkanı,
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Kenan Evren B) Kâzım Karabekir
    C) İsmet İnönü D) Celal Bayar
    4
    HİZMETLİ (ORTOPEDİK, GÖRME, DİĞER ENGELLİLER) A
    21. Toplumu ilgilendiren herhangi bir sorun üzerinde,
    halkın benimsediği genel düşünce, ortak
    kanaat aşağıdaki terimlerden hangisiyle
    ifade edilir?
    A) Bürokrasi B) Kamuoyu
    C) Egemenlik D) Siyasi Parti
    22. Aşağıdakilerden hangisi sosyal haklardandır?
    A) Seçme ve seçilme hakkı
    B) Sendikalaşma hakkı
    C) Sosyal güvenlik hakkı
    D) Dilekçe hakkı
    23. Aşağıdakilerden hangisi din ve vicdan özgürlüğünün
    gereği olan bir durum değildir?
    A) Kişilerin, inandıkları dinin gereklerini yerine
    getirebilmesi
    B) Devletin siyasi düzeninin dini ilkelere dayandırılması
    C) Kişilerin, bir dine inanma konusunda serbest
    olması
    D) Kişilerin inançlarına saygı duyulması
    24. Bir toplumda insan haklarının kullanılması ve
    korunması öncelikle aşağıdakilerden hangisiyle
    sağlanır?
    A) Hukuk kurallarıyla
    B) Mesleki kuruluşlarla
    C) Sivil toplum örgütleriyle
    D) Gelenek ve göreneklerle
    25. Ülkemizde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne
    ait olan kanun yapma yetkisi aşağıdakilerden
    hangisi ile ifade edilir?
    A) Yürütme B) Yargı
    C) Basın-yayın D) Yasama
    26. Aşağıdakilerden hangisi Türkiye’de hızlı nüfus
    artışının beraberinde getirdiği sorunlardan biridir?
    A) Ortalama insan ömrünün uzaması
    B) Doğum oranının yüksek olması
    C) Doğal afetlerin yaşanması
    D) İç göçlerin yaşanması
    27. Aşağıdaki akarsulardan hangisi Ege Bölgesi
    kıyılarından denize ulaşır?
    A) Kızılırmak B) Gediz Nehri
    C) Göksu Nehri D) Çoruh Nehri
    28. Yurdumuzun orman bakımından en zengin
    bölgesi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Ege Bölgesi B) Akdeniz Bölgesi
    C) Karadeniz Bölgesi D) Marmara Bölgesi
    29. Aşağıdakilerden hangisi bir çevre sorunudur?
    A) Toprak kirliliği
    B) Kar yağışları
    C) Ağaçlandırma faaliyetleri
    D) Sulak alanların korunması
    30. Türkiye’de en uzun gündüz aşağıdaki tarihlerin
    hangisinde yaşanır?
    A) 21 Mart B) 21 Haziran
    C) 23 Eylül D) 21 Aralık
    31. İki basamaklı en küçük doğal sayı kaçtır?
    A) 10 B) 11 C) 15 D) 19
    HİZMETLİ (ORTOPEDİK, GÖRME, DİĞER ENGELLİLER) A
    5
    32. Aşağıdaki doğal sayılardan hangisinin onlar
    basamağındaki rakamının basamak değeri en
    büyüktür?
    A) 629 B) 564 C) 485 D) 358
    33. Matematik sınavından Yusuf 85, Ali 65 puan almıştır.
    Ali’nin puanı, Yusuf’un puanının kaçta
    kaçıdır?
    A) 5 1
    B) 3 2
    C) 4 3
    D) 17
    13
    34. Bir sınıfta 9 tane sıra vardır. Her sırada 2 öğrenci
    oturduğuna göre, bu sınıfta kaç öğrenci
    vardır?
    A) 11 B) 14 C) 16 D) 18
    35. 8 düzine balon 5 çocuğa dağıtılacaktır. Bu balonların
    6 tanesi patlak çıkmıştır. Kalan balonlar
    eşit sayıda dağıtıldığında her bir çocuğa
    kaç balon düşer?
    A) 12 B) 13 C) 18 D) 19
    36. Daktiloda 1 dakikada en çok 58 kelime yazabilen
    bir sekreter, 1914 kelimelik bir raporu
    en az kaç dakikada yazar?
    A) 30 B) 33 C) 35 D) 36
    37. İç açılarından ikisinin ölçüleri 42º ve 58º olan
    bir üçgenin üçüncü iç açısının ölçüsü kaç derecedir?
    A) 80 B) 90 C) 100 D) 110
    38. Eni 120 m, boyu 170 m olan dikdörtgen şeklindeki
    bir bahçenin etrafı 7 sıra dikenli tel ile
    çevrilecektir. Bunun için en az kaç metre dikenli
    tel gerekir?
    A) 2300 B) 2980 C) 4060 D) 5140
    39. y 7 3
    - cebirsel ifadesinin y = 4 için değeri
    kaçtır?
    A) 19 B) 20 C) 34 D) 57
    40. 9 10
    9 - 9 işleminin sonucu kaçtır?
    A) 9 1
    - B) 10
    1 - C) 10
    9 D) 10
    19
    41. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre ilk
    defa göreve atananlar, atama emirlerinin kendilerine
    tebliğ tarihinden itibaren kaç gün içerisinde
    o yere hareket ederek belli yol süresini
    izleyen iş günü içerisinde göreve başlamak
    zorundadırlar?
    A) 7 B) 10 C) 15 D) 20
    42. “Devlet memurları siyasi partiye üye olamazlar,
    herhangi bir siyasi parti, kişi veya zümrenin
    yararını veya zararını hedef tutan bir davranışta
    bulunamazlar; görevlerini yerine getirirlerken
    dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi
    inanç, din ve mezhep gibi ayrım yapamazlar;
    hiçbir şekilde siyasi ve ideolojik amaçlı
    beyanda ve eylemde bulunamazlar ve bu eylemlere
    katılamazlar.”
    657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre,
    yukarıda Devlet memurlarının ödevler ve sorumluluklarından
    hangisi tanımlanmıştır?
    A) Sadakat B) Tarafsızlık
    C) Davranış D) İş birliği
    HİZMETLİ (ORTOPEDİK, GÖRME, DİĞER ENGELLİLER) A
    43. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre,
    her türlü yazı ve dosya dağıtmak ve toplamak,
    müracaat sahiplerini karşılamak ve yol göstermek
    görevini yapan memurlar hangi hizmet sınıfını
    teşkil eder?
    A) Teknik Hizmetler Sınıfı
    B) Yardımcı Hizmetler Sınıfı
    C) Genel İdare Hizmetleri Sınıfı
    D) Mülki İdare Amirliği Hizmetleri Sınıfı
    44. Aşağıdakilerden hangisi çalışma düzenini bozucu
    ve verimi düşürücü bir disiplin anlayışıdır?
    A) Çalışanlara örnek olmak suretiyle, hata yapmaktan
    korumak
    B) Yanlış hareket edenlerin davranışlarını düzeltmek
    C) Cezalandırıcı, ayıplayıcı yaklaşım içinde olmak
    D) Düzeltici ve eğitici bir amaç gütmek
    45. Aşağıdakilerden hangisi etkin iletişim kurmanın
    bireye kazandırdıklarından değildir?
    A) Birlikte çalışılan insanları yönetmede ve yönlendirmede
    daha çok zaman, enerji ve çaba
    harcamak zorunda kalmak
    B) Başkalarını daha iyi anlamak ve kendinizi
    daha iyi anlatabilmek
    C) Başkalarının önünde özgüvenle konuşabilmek
    D) Öfke, korku ya da çekingenliği alt edebilmek
    46. İletişim sürecinde, iletiyi (mesaj) oluşturan ve
    bir kanal ile hedef kitleye ulaştıran öge aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) Alıcı B) Mesaj
    C) Geri bildirim D) Kaynak (verici)
    47. Verimlilik artışını engelleyen nedenlerden en
    önemlisi aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Eğitimsizlik
    B) Tembellik
    C) Gönülsüzlük
    D) Yöneticinin baskıcı tutumu
    48. Aşağıdakilerden hangisi toplum hayatını düzenleyen
    yazılı kurallardan değildir?
    A) Tüzükler B) Yönetmelikler
    C) Yönergeler D) Görenekler
    49. Aşağıdakilerden hangisi çalışanların bir iş yerinde
    çalışmalarını kolaylaştıran ve onlara hareket
    ekonomisi sağlayan esaslardan değildir?
    A) İki el farklı zamanda başlamalı, farklı zamanda
    hareketleri tamamlamalı
    B) İşe başlamadan önce kullanılacak araç normal
    çalışma düzeni içinde dizilmeli
    C) Sürekli ve ahenkli çalışmayı sağlamak için yapılacak
    hareketlerin sırası düzenlenmeli
    D) Sandalye ve koltuklar kullananın boyuna, iş yerine,
    yapılan işin koşuluna ve iş türüne göre
    yükseltilmeli, alçaltılmalı
    50. Bürolarda yerleşme ilkeleriyle ilgili olarak aşağıdakilerden
    hangisi yanlıştır?
    A) Yerleşme, görüş ve denetimi kolaylaştırmalıdır.
    B) Halkla iç içe olanlar, giriş katında ve kapıya yakın
    bulunmalıdırlar.
    C) Birbiriyle ilgili iş görenler birbirine uzak masa ya
    da farklı odalarda oturmalıdır.
    D) Açık bürolarda amirler personelini görecek yerlerde
    (özellikle köşelerde) ve camlı odalarda
    oturmalıdır.
    A TEST KİTAPÇIĞI CEVAP ANAHTARI
    1. D
    2. B
    3. C
    4. D
    5. B
    6. B
    7. A
    8. C
    9. A
    10. D
    11. B
    12. A
    13. D
    14. A
    15. B
    16. A
    17. C
    18. D
    19. A
    20. C
    21. B
    22. C
    23. B
    24. A
    25. D
    26. D
    27. B
    28. C
    29. A
    30. B
    31. A
    32. C
    33. D
    34. D
    35. C
    36. B
    37. A
    38. C
    39. D
    40. C
    41. C
    42. B
    43. B
    44. C
    45. A
    46. D
    47. B
    48. D
    49. A
    50. C

  3. #3
    Sponsorlu Bağlantılar

    SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZÜRLÜ PERSONEL SINAVI
    24. GRUP: MEMUR (LİSE VE DENGİ OKUL)
    (İŞİTME VE/VEYA DİL VE KONUŞMA ENGELLİLER)
    13 KASIM 2010 Saat: 10.30

    T.C.
    MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
    EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
    Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı
    KİTAPÇIK
    TÜRÜ
    A
    CEVAP KÂĞIDI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
    1. Cevap kâğıdı üzerine yazacağınız yazı ve yapacağınız işaretlemelerde kurşun kalemden başka kalem kullanmayınız.
    2. Size verilen cevap kâğıdında yazılı olan yazılı bilgilerin size ait olup olmadığını kontrol ediniz ve kitapçık türünü mutlaka işaretleyiniz.
    3. Cevaplarınızı cevap kâğıdına aşağıdaki örnekte olduğu gibi yuvarlağı, dışına taşırmadan işaretleyiniz. Yanlış karalamalarınızı düzeltirken yuvarlağın içini temizce siliniz.
    ÖRNEK KODLAMA:
    SORU KİTAPÇIĞI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
    1. Soru kitapçığında 50 soru bulunmaktadır. Kitapçık için verilen cevaplama süresi 75 dakikadır.
    2. Her sorunun dört seçeneği vardır. Dört seçenekten sadece bir tanesi doğru cevaptır.
    3. Cevaplarınız puanlanırken her doğru cevaba puan verilecek, yanlış cevaplarınız dikkate alınmayacaktır.
    4. Size ayrı bir karalama kâğıdı verilmeyecektir. Soru kitapçığınızın içindeki boş alanları karalama yapmak için kullanabilirsiniz.
    2
    MEMUR (LİSE VE DENGİ OKUL) (İŞİTME VE/VEYA DİL VE KONUŞMA ENGELLİLER)
    A
    1. Trablusgarp Savaşı aşağıdaki devletlerden hangileri arasında yapılmıştır?
    A) Almanya - Rusya
    B) Almanya - Fransa
    C) Osmanlı - İtalya
    D) Osmanlı - Rusya
    2. Osmanlı Devleti Mısır’a yeniden egemen olmak
    için Birinci Dünya Savaşı’nın hangi cephesinde
    savaşmıştır?
    A) Çanakkale Cephesi B) Kafkasya Cephesi
    C) Kanal Cephesi D) Galiçya Cephesi
    3. 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’i işgal eden devlet
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Rusya B) Yunanistan
    C) İngiltere D) Fransa
    4. Millî Mücadelenin ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun anlatıldığı ‘‘Nutuk’’ adlı eserin yazarı,
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A) İsmet İnönü
    B) Kâzım Karabekir
    C) Halide Edip Adıvar
    D) Mustafa Kemal Atatürk
    5. Millî Mücadele Döneminde Sivas’ta bir kongrenin
    düzenlenmesi kararı, aşağıdakilerin hangisinde
    alınmıştır?
    A) Erzurum Kongresi’nde
    B) Amasya Genelgesi’nde
    C) Son Osmanlı Mebusan Meclisinde
    D) Büyük Millet Meclisinde
    6. Mustafa Kemal Paşa’ya hangi başarısından dolayı ‘‘Gazilik’’ unvanı verilmiştir?
    A) 31 Mart Olayı’nı bastırması
    B) Sakarya Meydan Savaşı’nı kazanması
    C) Ankara’da Büyük Millet Meclisini açması
    D) Muş ve Bitlis illerini Rus işgalinden kurtarması
    7. Atatürk Döneminde çıkartılan aşağıdaki kanunlardan
    hangisi kadın hakları ile ilgili yenilikler
    getirmiştir?
    A) Kabotaj Kanunu
    B) Soyadı Kanunu
    C) Türk Medeni Kanunu
    D) Tevhid-i Tedrisat Kanunu
    8. Aşağıdaki devletlerden hangisi Sadabat Paktı üyesi değildir?
    A) Türkiye B) İran
    C) Pakistan D) Irak
    9. Aşağıdakilerden hangisi laiklik ilkesinin amaçlarından
    biridir?
    A) Millî kültürü geliştirmek
    B) Okur-yazar oranını yükseltmek
    C) Ekonomik kalkınmayı sağlamak
    D) Ülkede din ve vicdan özgürlüğünü sağlamak
    10. Atatürk’ün naaşı için geçici kabir olarak kullanılan
    Etnografya Müzesi, aşağıdaki şehirlerin hangisindedir?
    A) Ankara B) İstanbul
    C) İzmir D) Yalova
    MEMUR (LİSE VE DENGİ OKUL) (İŞİTME VE/VEYA DİL VE KONUŞMA ENGELLİLER)
    A
    3
    11. Aşağıdakilerden hangisi Cumhuriyet yönetiminin
    özelliklerindendir?
    A) Bir kişinin egemenliğine dayanması
    B) Yönetim gücünün babadan oğula geçmesi
    C) Millet egemenliğinin esas olması
    D) Ülke yönetiminde sadece zenginlerin söz sahibi
    olması
    12. Aşağıdakilerden hangisi, seçimle iş başına gelmez?
    A) Milletvekili B) Muhtar
    C) Belediye başkanı D) Kaymakam
    13. Devletin yol, su, kanalizasyon, elektrik, hastane, okul vb. kamu hizmetlerini yürütebilmesi için vatandaşlarından
    topladığı paraya ne denir?
    A) Seçim B) Vergi
    C) Yasa D) Hak
    14. Aşağıdakilerden hangisi temel haklarımızdan biri değildir?
    A) Eğitim
    B) Yaşama
    C) Özel hayatın gizliliği
    D) Her istediğimizi sınırsızca yapabilme
    15. İnsan olma bilinci kazanmış bir kişiden, aşağıdaki
    davranışlardan hangisini yapması beklenir?
    A) Kişilere, ekonomik durumlarına göre davranması
    B) İnsanlara kırıcı davranışlarda bulunması
    C) İnsan haklarına saygılı olması
    D) Doğal çevreyi kirletmesi
    16. Aşağıdakilerden hangisi sönmüş volkanik dağdır?
    A) Bolkar Dağları B) Erciyes Dağı
    C) Canik Dağları D) Yıldız Dağları
    17. Aşağıdaki akarsulardan hangisi Akdeniz’e ulaşır?
    A) Gediz B) Bakırçay
    C) Göksu D) Sakarya
    18. Aşağıdaki illerden hangisi daha çok göç alır?
    A) İzmir B) Uşak
    C) Sinop D) Muş
    19. Aşağıdakilerden hangisi çeltik bitkisinden elde edilir?
    A) Buğday B) Arpa
    C) Pamuk D) Pirinç
    20. Truva Antik Kenti hangi ilimizin sınırları içindedir?
    A) Malatya B) Yozgat
    C) Çanakkale D) Diyarbakır
    21. “Karışmak” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde
    “müdahale etmek, araya girmek” anlamında
    kullanılmıştır?
    A) Bütün yazılar birbirine karışmış görünüyordu.
    B) Sokaktaki tartışmaya etraftakiler de karıştı.
    C) Nihayet doğru bir karar verip insan içine karıştın.
    D) Hava yine karıştı, iyi ki montlarımızı almışız.
    4
    MEMUR (LİSE VE DENGİ OKUL) (İŞİTME VE/VEYA DİL VE KONUŞMA ENGELLİLER) A
    22. 1- başarısı
    2- takımın
    3- hepimizi
    4- sevindirdi
    5- millî
    Numaralandırılmış sözcüklerle anlamlı ve kurallı
    bir cümle oluşturulduğunda sıralama nasıl
    olur?
    A) 4 - 2 - 5 - 1 - 3
    B) 1 - 4 - 3 - 5 - 2
    C) 3 - 4 - 1 - 2 - 5
    D) 5 - 2 - 1 - 3 - 4
    23. Aşağıdakilerin hangisinde eylemin gerçekleşmesi
    bir koşula bağlıdır?
    A) Yerimden kımıldayacak hâlde değilim.
    B) Düğünden dokuz ay sonra evlerini değiştirdiler.
    C) Yağmur yağarsa köylüler sevineceklerdir.
    D) İstiyorum ki ben de sizinle olayım.
    24. Aşağıdaki cümlelerden hangisi, bir yazının giriş
    cümlesi olmaya uygundur?
    A) İnsanlık bu türden buluşları nesilden nesile aktararak
    bugünlere gelmiştir.
    B) Sanat bize hayatı, kâinatı, insanı yeni bir ışık içinde gösterir.
    C) Çünkü demiri bulmak ve işlemek taşa göre daha zordur.
    D) Bunun için de çalışılacak zamanı, yapılacak işi belirleyip sınırlamak gerekir.
    25. Öfkeli anlarımızda aklımızın değil, duygularımızın
    kontrolü altında olduğumuzdan sağlıklı
    kararlar alamayız. Böyle zamanlarda davranışlarımızın
    sonuçlarını hesap edemeyiz. Böylece
    bu ölçüsüz, yanlış davranışlarımızın sonuçlarına
    katlanmak ve bedelini ödemek zorunda
    kalırız.
    Bu paragrafta anlatılanları en iyi özetleyen atasözü,
    aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Zararın neresinde dönülürse kârdır.
    B) Yanlış hesap Bağdat’tan döner.
    C) Öfkeyle kalkan zararla oturur.
    D) Yüksek dağın başı dumanlı olur.
    26. Küçük dalları yeniden yeşerir.
    Çimene pembe çiçekler dökülür,
    Öteden bir kuzu, bir bağ gözükür,
    Ta uzakta meleşir kuzular...
    Bu şiirde aşağıdaki mevsimlerden hangisi anlatılmıştır?
    A) İlkbahar B) Yaz
    C) Sonbahar D) Kış
    27. (1) Küçük çocuk hemen kalkıp koşa koşa kemanını
    getirdi. (2) Kendinden geçercesine çalmaya
    başladı. (3) Anlatamadığı birçok şeyi piyanosuyla
    dile getirirdi. (4) Kemanı çalarken çocuğun yüzünde bazen bir umut, bazen de hüzün beliriyordu.
    Bu paragrafta anlatımın akışını bozan cümle aşağıdakilerden hangisidir?
    A) 1 B) 2 C) 3 D) 4
    28. Aşağıdaki sözcüklerin hangisinin yazımı yanlıştır?
    A) Kiprik B) Asfalt
    C) Yalnız D) Profesör
    29. Lafa tutmak( ) Konuşmayı uzatıp bir kimseyi işinden alıkoymak( ) meşgul etmektir( )
    Bu cümlede boş bırakılan yerlere sırasıyla
    aşağıdaki noktalama işaretlerinden hangisi getirilmelidir?
    A) ( ; ) ( : ) ( ? )
    B) ( : ) ( , ) ( . )
    C) ( , ) ( ; ) ( ! )
    D) ( “ ) ( ” ) ( ... )
    30. Aşağıdakilerin hangisinde özne-yüklem uyumsuzluğundan
    kaynaklanan bir anlatım bozukluğu
    vardır?
    A) Hiç kimse okula gelmedi, geziye gitti.
    B) Kütüphanedeki her bir kitaba gözü gibi bakardı.
    C) Elindeki çantayı taşıyamayacak kadar yorgundu.
    D) Çocukluğumda buraları pek çok kez ziyaret etmiştim.
    MEMUR (LİSE VE DENGİ OKUL) (İŞİTME VE/VEYA DİL VE KONUŞMA ENGELLİLER) A
    5
    31. 5 elemanlı bir kümenin alt kümelerinin sayısı kaçtır?
    A) 10 B) 25 C) 32 D) 64
    32. R de 3`_ işlemi, abab2353=+- biçiminde
    tanımlanıyor. Bu işleme göre, 563 kaçtır?
    A) 23 B) 28 C) 15 D) 13
    33. İki basamaklı bir ab sayısı, rakamlarının sayı değerleri toplamının 8 katına eşittir. Bu sayı aşağıdakilerden hangisidir?
    A) 78 B) 72 C) 63 D) 54
    34. .2532--_i işleminin sonucu kaçtır?
    A) 4 B) 3 C) 1 D) 2-
    35. modx49/_i olduğuna göre, x’in değeri aşağıdakilerden
    hangisi olabilir?
    A) 5 B) 18 C) 22 D) 36
    36. 1231- işleminin sonucu aşağıdakilerden hangisidir?
    A) 1 B) 32 C) 21 D) 31
    37. x32-= olduğuna göre, x’in alabileceği değerlerin toplamı kaçtır?
    A) 3 B) 4 C) 5 D) 6
    38. 2310320+- işleminin sonucu kaçtır?
    A) 7 B) 11 C) 16 D) 17
    39. 45032+ işleminin sonucu aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) 192 B) 272 C) 292 D) 312
    40. x25311-= denklemini sağlayan x değeri kaçtır?
    A) 2 B) 3 C) 4 D) 5
    41. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre genel olarak kaç yaşını tamamlayanlar Devlet memuru olabilir?
    A) 21 B) 18 C) 17 D) 16
    42. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre özel şartlar hariç olmak kaydıyla memurların haftalık çalışma süresi genel olarak kaç saattir?
    A) 30 B) 35 C) 40 D) 45
    43. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre aşağıdakilerden hangisi kamu hizmetleri için belirlenen istihdam şekillerinden biri değildir?
    A) Memur
    B) İşveren
    C) Geçici personel
    D) Sözleşmeli personel
    6
    MEMUR (LİSE VE DENGİ OKUL) (İŞİTME VE/VEYA DİL VE KONUŞMA ENGELLİLER) A
    44. Türkiye’de illerde uygulanan protokol düzenine
    göre aşağıdakilerden hangisi ilk sırada yer alır?
    A) Vali
    B) Rektör
    C) Belediye Başkanı
    D) Mahallin en büyük komutanı
    45. Kurum ve kuruluşlarda personelin halkla ilişkileri
    genel olarak aşağıdakilerden hangisi ile sağlanmaz?
    A) Yüz yüze B) Telefon
    C) Dilekçe D) Telgraf
    46. Aşağıdakilerden hangisi toplantıyı engelleyen tiplerden biri değildir?
    A) Saldırgan B) Uyumlu
    C) Aceleci D) Tenkitçi
    47. “Polis İmdat”ın telefonu aşağıdakilerden hangisidir?
    A) 110 B) 112 C) 155 D) 156
    48. Kamu yayıncılığı yapan Devlet Kuruluşu aşağıdakilerden
    hangisidir?
    A) TRT B) ATV C) Star D) Fox
    49. Bilgisayarla yazılan resmî yazılarda hangi yazı tipinin kullanılması esastır?
    A) Times New Roman
    B) Courier
    C) Calibri
    D) Arial
    50. Aşağıdaki aygıtlardan hangisi veri çıkış ünitesi
    olarak kullanılır?
    A) Barkod okuyucu
    B) Optik okuyucu
    C) Tarayıcı
    D) Yazıcı
    TEST BİTTİ.
    CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
    Soracağınız bir şey var mı? Varsa, şimdi sorunuz; sınav başladıktan sonra sorularınıza cevap verilmeyecektir. Hazır mısınız? Sınav, okulun bütün salonlarında aynı anda başlayacağı için başlama zilini beraberce bekleyelim. Hepinize başarılar dileriz.
    (Salon başkanı başlama ve bitiş saatini tahtaya yazacaktır.)
    Bu kitapçığın her hakkı saklıdır. Hangi amaçla olursa olsun, kitapçığın tamamının veya bir kısmının Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünün yazılı izni olmadan kopya edilmesi, fotoğraflarının çekilmesi, bilgisayar ortamına alınması, herhangi bir yolla çoğaltılması, yayımlanması veya başka bir amaçla kullanılması yasaktır. Bu yasağa uymayanlar, doğabilecek cezai sorumluluğu ve kitapçığın hazırlanmasındaki mali külfeti peşinen kabullenmiş sayılır.
    13 KASIM 2010 TARİHİNDE YAPILAN
    SAĞLIK BAKANLIĞI PERSONEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖZÜRLÜ PERSONEL SINAVI
    24. GRUP: MEMUR (LİSE VE DENGİ OKUL) (İŞİTME VE/VEYA DİL VE KONUŞMA ENGELLİLER)
    A TEST KİTAPÇIĞI CEVAP ANAHTARI
    1. C
    2. C
    3. B
    4. D
    5. B
    6. B
    7. C
    8. C
    9. D
    10. A
    11. C
    12. D
    13. B
    14. D
    15. C
    16. B
    17. C
    18. A
    19. D
    20. C
    21. B
    22. D
    23. C
    24. B
    25. C
    26. A
    27. C
    28. A
    29. B
    30. A
    31. C
    32. A
    33. B
    34. B
    35. C
    36. D
    37. D
    38. C
    39. A
    40. D
    41. B
    42. C
    43. B
    44. A
    45. D
    46. B
    47. C
    48. A
    49. A
    50. D

Benzer Konular

  1. 2012'de Kamu kurumlarının özürlü memur açıkları kaç kişidir?
    Konu Sahibi xcevdet Forum EKPSS-Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 22.Ocak.2012, 23:21
  2. 1982 Anayasasıyla İlgili KPSS'de Çıkmış Sorular ve Cevapları
    Konu Sahibi Defnex Forum EKPSS-Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 12.Kasım.2011, 13:06
  3. Özürlü memur alım sınavına gireceğim.Sorular KPSS gibi zormu olur?
    Konu Sahibi sınav Forum EKPSS-Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 27.Ağustos.2011, 20:56
  4. Kamu kurumları özürlü sınavlarında çıkmış soruları bulabileceğim yer varmı?
    Konu Sahibi sınav Forum EKPSS-Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 21.Ağustos.2011, 13:42
  5. Özürlü Memur sınavlarında Lise düzeyine hangi sorular çıkıyor?
    Konu Sahibi Misafir Forum EKPSS-Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 29.Haziran.2011, 10:39

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •